Inget fackligt stöd för lönestopp

AVTALSRÖRELSEN2009-05-27

Förslaget att facken ska avstå från centrala löneökningar i avtalsrörelsen avvisas från fackligt håll. Också Konjunkturinstitutets chef är tveksam till lönestopp som metod.

I en debattartikel i Dagens Nyheter igår ansåg företrädare för sju stora arbetsgivarförbund i den privata sektorn att facken borde avstå centrala löneökningar i nästa års avtalsrörelse. IF Metalls ordförande Stefan Löfven tycker att arbetsgivarna söker konfrontation. Utspelet är ett direkt angrepp mot löntagarna, framför allt mot de ungdomar som redan i dag har svårt att få jobb, säger han till Sydsvenskan:

– Det är häpnadsväckande att arbetsgivarna påstår att höga ingångslöner orsakar ungdomsarbetslösheten. Dagens unga möts av otrygga villkor och osäkra anställningar, inte av höga löner.

LOs avtalssekreterare Per Bardh är inte förvånad över arbetsgivarnas utspel:

– Det här är arbetsgivarnas krav i alla lönerörelser. Men konjunkturläget är allvarligt, det kan man inte bara vifta bort. Så avtalsrörelsen kommer att bli tuff, säger han till tidningen.

Konjunkturinstitutets chef Mats Dillén anser att generella lönesänkningar eller oförändrade löner för att föra Sverige ur krisen är en tveksam metod.

– För enskilda företag med kortsiktiga problem med lönsamhet eller likviditet som har livskraft på längre sikt kan både lönestopp och till och med lönesänkningar definitivt vara ett alternativ, säger han till Lag & Avtal.

Men lönestopp eller lönesänkningar som generell metod skulle påverka andra parametrar i ekonomin, som prisutveckling, inflation och penningpolitik, påpekar han:

– I ett mer vanligt konjunkturläge kan man svara på låga löneökningar eller till och med lönesänkningar genom att föra en mer expansiv penningpolitik och därigenom stimulera efterfrågan. Men nu är reporäntan redan nere runt noll procent. Och då finns det en risk att låga löneökningar bara leder till lägre inflation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA