Näringslivet vill stoppa löneökningarna

AVTALSRÖRELSEN2009-05-26

Sju stora arbetsgivarorganisationer manar till en återhållsam avtalsrörelse år 2010. För att rädda jobben bör facken avstå från centrala löneökningar, skriver förbundens företrädare i en debattartikel.

Ingen nu yrkesverksam har upplevt sådana förutsättningar som vi nu har, skriver Bo Antoni, Sveriges Byggindustrier, Bengt Huldt, Arbetsgivareförbundet Stål och Metall, SveMek och SveMin, Peter Jeppsson, Transportgruppen, Dag Klackenberg, Svensk Handel, Jonas Milton, Almega, Anders Narvinger, Teknikföretagen, och Christer Ågren, Svenskt Näringsliv, i Dagens Nyheter. BNP väntas falla dramatiskt under 2009, arbetslösheten väntas öka till närmare 12 procent, och ungdomsarbetslösheten beräknas nå ofattbara 30 procent.

”Är det nu inte dags att – av omsorg om de jobb som finns kvar – ompröva den reflexmässiga fackliga rollen som kravmaskin?”, skriver de.

Näringslivsföreträdarna har tre krav inför den kommande avtalsrörelsen. Paus för löneökningar, lägstalöner som möjliggör nya jobb och mer flexibla regler i kollektivavtalen. Det bästa sättet att säkra jobben, och därmed möjligheterna till en fortsatt god reallöneutveckling, är att göra ett uppehåll med löneökningarna och lönefördelningarna i de centrala avtalen, skriver de sju. Däremot håller de öppet för lokala löneökningar på företagsnivå.

Näringslivet vill sänka ingångslönerna, därför att de minskar ungdomars chanser att få jobb. Facken måste se verkligheten i vitögat och ompröva en politik där en oundviklig konsekvens är hög ungdomsarbetslöshet, skriver de sju direktörerna.

Arbetsgivarna efterlyser också flexiblare regler för arbetstidens förläggning. De vill att avtalen ska medge att de anställda arbetar mer när det finns jobb och får kompensation med ledighet vid nedgångar. De efterlyser samtidigt möjligheter till kompetensutveckling med offentlig finansiering, för att överbrygga nedgångar i sysselsättningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA