65 000 borde fått fast jobb

ARBETSRÄTT2013-08-16
Minst 65 000 personer i Sverige har varit visstidsanställda i fem år eller längre hos samma arbetsgivare. Det visar att svensk lag strider mot EU-rätten, menar TCO.

TCO har låtit Novus opinion göra en enkät med 1 125 visstidsanställda, som fått svara på frågan hur länge det varit anställda hos sin nuvarande arbetsgivare. Fyra av tio har inte varit anställda längre än sex månader. Men var tionde, eller elva procent, säger att de jobbat fem år eller längre. Omräknat till hela arbetsmarknaden motsvarar det minst 65 000 personer, enligt TCO.

”Visstidsanställningar behövs och är ofta en väg in på arbetsmarknaden. Men att 65 000 människor har arbetat mer än fem år hos samma arbetsgivare på olika korta anställningar visar att visstidsanställningar missbrukas. Det vill vi förhindra”, säger TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Under år 2010 anmälde TCO Sverige till EU-kommissionen, för att de svenska reglerna om visstidsanställning strider mot EUs direktiv. Kommissionen har krävt att Sverige ändrar sina regler, men hittills har regeringen hävdat att reglerna inte behöver ändras, eftersom de inte missbrukas.

”Undersökningens resultat är ett konkret bevis för att den svenska lagstiftningen tillåter missbruk. Vi har skickat den till EU-kommissionen som nu förhoppningsvis anser sig ha tillräckligt på fötterna för att väcka talan mot Sverige i EU-domstolen”, säger TCOs chefsjurist Samuel Engblom i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.