Unionen går med på tio års visstid

AVTAL2013-09-02
TCO har länge slagits för att arbetsgivare ska sluta stapla osäkra visstidsanställningar på varandra. Trots det har centralorganisationens största medlemsförbund Unionen skrivit på ett avtal som kan leda till upp till tio års visstidsanställning, skriver tidningen Arbetet.

Publikt har tidigare skrivit om hur TCO under en lång tid arbetat för att Sverige ska genomföra EUs visstidsdirektiv på ett korrekt sätt. 

Unionen är TCOs största medlemsförbund, med strax över en halv miljon medlemmar. Tidigare i somras skrev förbundet på ett avtal för Sveriges Radio och Sveriges Television, som enligt Svenska journalistförbundet öppnar för visstidsanställningar i upp till tio år.

Journalistförbundets förhandlingschef, Johannes Isaksson, säger till tidningen Arbetet att det är ett riktigt dåligt avtal och han beklagar att Unionen gick med på försämringar.

Gun Karlsson, klubbordförande för Unionen vid SVT, tycker att avtalet löser en svår situation. Hon säger till tidningen att ”det ger visstidsanställda möjlighet till en längre anställning istället för de återkommande utlasningarna”. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.