Staten sämre än näringslivet

ST2013-04-26
Staten har fler tidsbegränsade anställningar än privata näringslivet. Det är dags att regeringen sätter på sig glasögonen och ser missbruket av visstidsanställningarna, skriver STs ordförande Britta Lejon.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet påpekar Britta Lejon att andelen visstidsanställda är fler inom staten än inom privat sektor. Enligt Statistiska centralbyrån är 17,1 procent av de anställda inom staten visstidsanställda jämfört med 14,5 procent inom privat sektor. De svenska reglerna gör att arbetsgivaren kan växla mellan visstidsanställningar och vikariat i flera år utan att nå den tidsgräns som ger rätt till tillsvidareanställning.

Britta Lejon konstaterar att tidsbegränsade anställningar behövs, till exempel som vikariat när ordinarie personal är frånvarande eller för att pröva personer som inte har arbetslivserfarenhet:

”Problemet uppstår när människor fastnar i tidsbegränsade anställningar år ut och år in utan att ges chans till en tillsvidareanställning. Vi vet genom våra medlemskontakter att många statliga arbetsgivare utnyttjar detta flexibla system.”

Ofta beror missbruket av visstidsanställningar på ekonomisk press. Vanligast är visstidsanställningar på kulturmyndigheter, skolmyndigheter, länsstyrelser och universitet, skriver Britta Lejon. Men även på regeringskansliet är var femte visstidsanställd.

”Vi får rapporter så gott som dagligen från medlemmar som upplever ett trixande med tidsbegränsade anställningar och vikariat utan att få tillsvidareanställningar. Det är inte rimligt. Staten borde vara den sektor som föregick med gott exempel, i stället är man i dag sämst i klassen”, skriver Britta Lejon.

Britta Lejon lyfter fram TCOs förslag att arbetstagare som har varit tidsbegränsat anställda hos samma arbetsgivare under tre år under en femårsperiod ska ha rätt till en tillsvidareanställning, oavsett vilken typ av tidsbegränsad anställning det rör sig om.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.