Tyst efter löfte om visstidsjobben

ARBETSRÄTT2013-11-19

Vi ska tillsammans med fack och arbetsgivare reda ut frågan om tidsbegränsade anställningar. Det lovade arbetsmarknadsdepartementet EU-kommissionen för två månader sedan. Men inget har hänt. ”Håller man på att bluffa kommissionen?”, undrar TCOs chefsjurist Samuel Engblom.

Den fackliga centralorganisationen TCO anmälde redan i mars 2010 Sverige till EU-kommissionen för brott mot EUs visstidsdirektiv. Direktivet sätter gränser för när och hur länge arbetsgivare får använda sig av tidsbegränsade anställningar.

TCO ansåg att de ändringar av lagen om anställningsskydd som infördes 2007 bryter mot EUs skyddsregler, eftersom arbetsgivare kan stapla ett i princip obegränsat antal tidsbegränsade anställningar på varandra.

Och kommissionen håller med TCO, och har i flera skrivelser uppmanat Sverige att strama upp lagen. Det skedde senast genom ett så kallat motiverat yttrande i mars i år, och kommissionen överväger nu om man ska dra Sverige inför EU-domstolen.

Inför det beslutet försöker nu både TCO och regeringen att påverka kommissionen. TCO lämnade i juni en inlaga som skulle visa att det finns ett omfattande missbruk av staplade visstidsanställningar. Inlagan baserades på en undersökning som enligt TCO visar att drygt var tionde visstidsanställd har varit hos samma arbetsgivare de senaste fem åren.

Efter sommaren laddade Regeringskansliet om och mejlade kommissionen. I mejlen ifrågasätter Bettina Kashefi, statssekreterare hos förra arbetsmarknadsministern Hillevi Engström, och Katarina Areskoug, statssekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt, TCOs undersökning. Arbetsgivarna har en annan uppfattning än facket, understryker de. Och Regeringskansliets bild är att eventuella problem med missbruk av visstidsanställningar beror på ”malpractice”, felbehandling.

Eftersom det finns olika uppfattningar om problemets omfattning och orsak krävs ett klargörande, förklarar statssekreterarna. Arbetsmarknadsdepartementet tänker därför ta initiativ till en genomgripande analys, som man också tänker bjuda in arbetsmarknadens parter att delta i.

Löftet om en analys utfärdades i ett mejl 13 september. TCOs chefsjurist Samuel Engblom har emellertid till dags dato inte fått någon inbjudan från departementet. Han är misstänksam.

– Det är inte första gången regeringen försöker köpa sig tid. Håller man på att bluffa kommissionen? Vi samtalar gärna med regeringen och har bett att få träffa ansvariga ministern, men det fick vi inte.

Publikt har frågat arbetsmarknadsdepartementet när analysarbetet ska starta. Stabschef Fredrik Östbom svarar via mejl att ”vi arbetar med frågan. Mer kan vi inte säga just nu.”

Publikt har begärt ut hela mejlväxlingen mellan Regeringskansliet och kommissionen, men departementet har helt sekretessbelagt ett svarsmejl från kommissionen med hänvisning till utrikessekretessen. TCO, som också begärt ut dokumenten, har fått samma svar.

Regeringen har lovat EU-kommissionen att utreda frågan om tidsbegränsade anställningar tillsammans med arbetsmarknadens parter. Men ingenting har hänt. »Det är inte första gången regeringen försöker köpa sig tid. Håller man på att bluffa kommissionen?«, f
Bild: Casper Hedberg
Regeringen har lovat EU-kommissionen att utreda frågan om tidsbegränsade anställningar tillsammans med arbetsmarknadens parter. Men ingenting har hänt. »Det är inte första gången regeringen försöker köpa sig tid. Håller man på att bluffa kommissionen?«, f

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA