Fortsatt EU-kritik mot visstidssystem

ARBETSRÄTT2014-01-09
Det svenska systemet har många kryphål som ger möjlighet att stapla visstidsanställningar på varandra. Det skriver Johannes Laitenberger, kabinettschef hos EU-kommissionens ordförande, i ett hemligstämplat brev som Ekot tagit del av.

Det var för några månader sedan som statsminister Fredrik Reinfeldts statssekreterare skrev ett brev till EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barrosos kabinettschef Johannes Laitenberger och bad om förståelse för Sveriges system.

Svaret från Johannes Laitenberger hemligstämplades, både av Sveriges regering och kommissionen. Men nu har Ekot har läst brevet och konstaterar att kommissionen tycks vara inriktad på att ta Sverige till EU-domstolen om regeringen inte vidtar åtgärder.

”Kommissionen verkar ju stå på sig”, säger Samuel Engblom, förbundsjurist på TCO i en kommentar till tidningen Kollega.

Diskussionen mellan EU och regeringen om hur Sverige använder visstidsanställningar har pågått under en längre tid.

TCO, som anmälde Sverige till EU-kommissionen, och kommissionen anser att systemet kan missbrukas genom att vikariat kan staplas på varandra under flera års tid utan att leda till en tillsvidareanställning. EU-kommissionen har tidigare hotat stämma Sverige inför EU-domstolen om en förändring inte kommer till stånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.