Regeringen vägrar ge efter för EUs krav

ARBETSRÄTT2013-04-17
Regeringen vill inte vika sig för för EU-kommissionens krav på bättre anställningsskydd för visstids­anställda. 22 april får kommissionen svaret som kan leda till att Sverige döms i EU-domstolen.

o 2007 blev det lättare för arbetsgivare att stapla olika anställningsformer på varandra utan att det ger rätt till fast jobb. TCO anmälde därför Sverige till EU-kommissionen för brott mot EUs visstidsdirektiv.

o 2010 ger EU-kommissionen Sverige en »formell underrättelse« om att reglerna bör skärpas. Men regeringen anser att de uppfyller EUs krav och gör inga ändringar.

o I februari i år skärper EU-kommissionen tonen och påpekar att den svenska lagen tillåter olika visstidsanställningar »i det oändliga« vilket strider mot direktivet.

o 22 april ska regeringens svara EU-kommissionen. Men regeringen vidhåller sin tolkning, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms pressekreterare Niklas Gillström till Publikt:

– Vi anser att Sverige lever upp till direktivet. Om vi begränsar rätten att visstidsanställa leder det till ökad arbetslöshet och det priset är vi inte beredda att betala i det ekonomiska läge vi befinner oss.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.