Avvisar EUs krav på tryggare jobb

ARBETSRÄTT2013-04-22
Regeringen har i dag slutgiltigt avvisat EU-kommissionens krav på stramare regler för tidsbegränsade anställningar. Nu kommer Sverige med stor sannolikhet att ställas inför EU-domstolen, säger TCOs chefsjurist Samuel Engblom.

Sverige har genomfört EUs direktiv om visstidsanställningar på ett korrekt sätt. Det hävdar regeringen i sitt svar till EU-kommissionen, som anser att de svenska reglerna om visstidsanställningar ger arbetsgivare alltför stort utrymme att stapla olika former av visstidsanställningar på varandra.

Kommissionen har under flera års tid krävt förändringar av svensk lag, och i ett så kallat motiverat yttrande fick regeringen en sista respit till 22 april.

Frågan väcktes ursprungligen genom en anmälan från TCO till kommissionen. TCOs chefsjurist Samuel Engblom säger till Publikt att det troligaste scenariot nu är att kommissionen väcker talan mot Sverige i EU-domstolen.

– De skulle inte skicka ett motiverat yttrande om de inte var beredda att gå till domstol. Och regeringens svar i dag innehåller inget nytt i sak. De argument som framförs har kommissionen redan tidigare tagit ställning till.

Samuel Engblom anser att regeringen agerat motsägelsefullt. Man har tillsatt flera utredningar i syfte att förändra reglerna om tidsbegränsade anställningar i lagen om anställningsskydd, las, men de olika förslagen har mött stark kritik och inte genomförts.

– Så sent som i somras kom en analys från regeringen med innebörden att lagen behöver ändras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.