EUs sista varning om visstidsreglerna

ANSTÄLLNINGSSKYDD2013-02-21
EU-kommissionen kräver att Sverige ”intensifierar sina ansträngningar” för att förbättra skyddet för visstidsanställda. Om regeringen inte presenterar en lösning inom två månader hotar kommissionen med att anmäla Sverige till EU-domstolen.

De svenska reglerna för visstidsanställningar ändrades 2007, med påföljden att man nu kan jobba hos samma arbetsgivare i princip hur länge som helst med olika former av tidsbegränsade anställningar. Facken reagerade kraftigt när lagen ändrades, och TCO har drivit frågan hårt sedan dess.

Redan 2007 anmälde TCO Sverige till EU-kommissionen för brott mot EUs visstidsdirektiv. Direktivet begränsar arbetsgivarnas möjligheter att laborera med olika former av korta jobb. Och kommissionen häll med TCO om att de svenska reglerna måste skärpas.

Regeringen lät internutreda frågan, men det förslag som kom fram mötte så mycket kritik från remissinstanserna att regeringen valde att inte gå vidare med det. Därefter kom ytterligare en departementspromemoria som mötte samma öde.

– Tyvärr satt de bara och klurade på departementet och konsulterade inte parterna, konstaterar TCO-juristen Samuel Engblom. Jag vet inte om det har gått politisk prestige i frågan. Vi i TCO har ju visat att det egentligen bara krävs minimala ändringar i lagen om anställningsskydd för att hindra att olika former av tidsbegränsade anställningar staplas på varandra.

Nu har kommissionen tröttnat på att vänta, och har lämnat ett så kallat motiverat yttrande. I ett pressmeddelande säger kommissionen att den svenska lagstiftningen ”inte omöjliggör att på varandra följande visstidsanställningar drar ut i det oändliga, vilket strider mot direktivet”.

Sverige får två månader på sig att meddela kommissionen vilka åtgärder man vidtagit för att leva upp till direktivet. Nästa steg kan annars bli att kommissionen drar Sverige inför EU-domstolen.

– Det ska bli väldigt intressant att se vad regeringen gör, säger Samuel Engblom. Så sent som i januari sa ju arbetsmarknadsminister Hillevi Engström att de svenska reglerna inte är något problem och att de inte tänkte lägga fram något nytt förslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.