”Vår bild av missbruk bekräftas”

VISSTIDSANSTÄLLNINGAR2013-10-31
En rapport från Svenskt Näringsliv bekräftar att TCO har rätt när det gäller missbruk av tillfälliga anställningar, anser TCOs chefsjurist Samuel Engblom. Det tackar vi för, skriver han på sin blogg.

TCO redovisade i somras resultatet av en enkät till drygt 1 100 visstidsanställda i åldrarna 18-65 år. Drygt var tionde, 11 procent, hade haft upprepade visstidsanställningar hos sin nuvarande arbetsgivare i fem år eller längre. Enligt TCOs skulle det omräknat på alla tidsbegränsat anställda motsvara 65 000 personer.

TCO skickade enkäten som en inlaga till EU-kommissionen, som flera gånger kritiserat de svenska visstidsreglerna och överväger att stämma Sverige inför EU-domstolen.

Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv vill dock inte se någon uppstramning av reglerna, och anlitade en konsult från PR-byrån New republic att granska TCOs rapport.

Konsultens uppfattning är att TCO överdrivit problemet. Metodproblem i enkäten ledde till en överskattning – siffran på antalet långvarigt visstidsanställda borde snarare vara 57 000 – 58 500 personer. Dessutom är många korta jobb tillåtna enligt avtal eller speciallagar.

TCOs chefsjurist Samuel Engblom går nu i svaromål på TCO-bloggen utredarna.nu. TCO har tagit hänsyn till att många korta anställningar är försvarbara, men visstidsreglerna har ändå missbrukas i tiotusentals fall.

Svenskt Näringsliv bekräftar i själva verket TCOs bild, hävdar Samuel Engblom.

”Det tackar vi för. Nu hoppas vi bara att den svenska regeringen snarast tar sitt förnuft till fånga och tar initiativ till att ändra lagstiftningen. Om det inte sker hoppas vi att EU-kommissionen väcker talan mot Sverige i EU-domstolen.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.