Decentraliserad förhandling följd av kris

FACKLIGT2014-10-07
Som en följd av de ekonomiska krisåren i Europa har modellerna för förhandlingarna på arbetsmarknaden förändrats, konstaterar forskningsinstitutet Etui i en ny rapport.

Krisen har fått en omfattande påverkan på sysselsättningen i industrin, konstaterar forskarna Thorsten Schulten och Torsten Müllen i rapporten från European trade union institute, Etui. Antalet arbetade timmar har sjunkit ännu snabbare än antalet industrianställda. Allra hårdast har textilbranschen drabbats, där antalet arbetstillfällen i stort sett halverades under åren 2000-2011. I metallindustrin sjönk sysselsättningen med 10 procent och i kemibranschen med 15 procent under perioden. Ett sätt för industrin att möta sjunkande volymer har varit att jobba med kortveckor och andra sätt att minska arbetstiden för de anställda som blev kvar vid fabrikerna.

En tydlig trend är att förhandlingarna ändrat struktur.

I norra Europa har förhandlingarna decentraliserats under ordnade former, och ansvaret flyttats från central nivå till företagsnivå genom överenskommelser i kollektivavtal mellan parterna. I södra Europa har förhandlingsarbetet också decentraliserats, men under mindre ordnade former.

Gemensamma avtalsförhandlingar med deltagande av många arbetsgivare har fått stå tillbaka till förmån för lokala överläggningar för att fastställa löner och arbetsvillkor. Allra tydligast har detta varit i de länder som Trojkan av Centralbank, EU och Världsbanken tvingat till strukturella reformer i utbyte mot ekonomiska insatser, anser forskarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.