Digg lanserar ny dataportal

DIGITALISERING2020-09-18

Svenska myndigheter ska få en gemensam dataportal för öppna data. På webbadressen dataportal.se ska myndigheternas öppna data samlas och bli tillgängliga för offentliga aktörer, näringslivet och civilsamhället.

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har regeringens uppdrag att vidareutveckla den nationella dataportalen för att bli mer användarvänlig och funktionell. Under nästa vecka kommer den hittillsvarande webbplatsen oppnadata.se att flyttas över till den nya dataportalen dataportal.se skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Namnbytet ska enligt Digg bättre spegla en ökad ambition att omfatta ett bredare spektrum av olika datamängder och från fler typer av organisationer. Innehållet ska bestå av både data som kan användas fritt och data med olika typer av villkor.

”Målet med portalen är att öka Sveriges förmåga att tillvarata data som strategisk resurs och förbättra digital samverkan mellan det offentliga, näringslivet och civilsamhället. I Sveriges dataportal har vi därför nu förbättrat möjligheterna till att mer effektivt kunna söka, hitta och utforska data”, kommenterar strategen Kristine Ulander flytten i pressmeddelandet.

Parallellt med utvecklingen av dataportalen pågår ett arbete för att etablera ett nationellt ramverk för grunddata som tas i bruk under 2021, skriver Digg. Syftet är att skapa förutsättningar för en säker och effektiv tillgång till data inom den offentliga förvaltningen, som flera aktörer har behov av och som är viktiga i samhället.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA