Digg lanserar ny dataportal

DIGITALISERING2020-09-18
Svenska myndigheter ska få en gemensam dataportal för öppna data. På webbadressen dataportal.se ska myndigheternas öppna data samlas och bli tillgängliga för offentliga aktörer, näringslivet och civilsamhället.

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har regeringens uppdrag att vidareutveckla den nationella dataportalen för att bli mer användarvänlig och funktionell. Under nästa vecka kommer den hittillsvarande webbplatsen oppnadata.se att flyttas över till den nya dataportalen dataportal.se skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Namnbytet ska enligt Digg bättre spegla en ökad ambition att omfatta ett bredare spektrum av olika datamängder och från fler typer av organisationer. Innehållet ska bestå av både data som kan användas fritt och data med olika typer av villkor.

”Målet med portalen är att öka Sveriges förmåga att tillvarata data som strategisk resurs och förbättra digital samverkan mellan det offentliga, näringslivet och civilsamhället. I Sveriges dataportal har vi därför nu förbättrat möjligheterna till att mer effektivt kunna söka, hitta och utforska data”, kommenterar strategen Kristine Ulander flytten i pressmeddelandet.

Parallellt med utvecklingen av dataportalen pågår ett arbete för att etablera ett nationellt ramverk för grunddata som tas i bruk under 2021, skriver Digg. Syftet är att skapa förutsättningar för en säker och effektiv tillgång till data inom den offentliga förvaltningen, som flera aktörer har behov av och som är viktiga i samhället.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.