Sverige halkar efter i digitalisering

DIGITALISERING2020-06-18

Sverige ligger kvar på andra plats i Europa i EU-kommissionens rankning av digitalisering, men tappar när det handlar om digitala offentliga tjänster. ”Vi behöver en gemensam målbild för offentlig sektors digitalisering och en tydlig samordning och styrning mot att förverkliga den”, konstaterar Arvid Perbo, analytiker på Myndigheten för digital förvaltning, i en kommentar.

I den senaste mätningen från EU-kommissionen får Sverige 52,6 poäng i den totala sammanställningen. Det är en liten ökning jämfört med förra året, men placeringen är densamma. EU-snittet har ökat lite mer än vad Sveriges poäng har gjort, vilket tyder på att övriga Europa börjar komma ikapp de ledande länderna, konstaterar Digg i ett pressmeddelande. Mätningen bygger på data under 2019.

Det svagaste delområdet i rankningen är digitala offentliga tjänster. Vi har tappat en placering och ligger nu på 10 plats bland de 28. Huvudanledningen är att andra länder gör snabbare framsteg än vi, och en relativt dålig position när det gäller öppna data. Även där går utvecklingen snabbare i andra länder.

”Det som framför allt sänker vår placering är våra låga poäng för öppna data. Men för att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter är det mycket mer än det som måste till. Vi behöver en gemensam målbild för offentlig sektors digitalisering och en tydlig samordning och styrning mot att förverkliga den”, konstaterar Arvid Perbo, analytiker på Digg, i en kommentar på myndighetens sajt.

Sverige håller sig annars långt framme inom de flesta huvudområden, konstaterar Digg. Vi ligger långt framme när det gäller förutsättningar för digitalisering. Inom områdena konnektivitet, humankapital och internetanvändning ligger vi på andra plats. När det gäller tillämpning av tekniken ligger vi över EU-genomsnittet, men inte lika långt fram. Vi halkar enligt rankningen efter inom området integrering av digital teknik. Där ligger vi på en sjätteplats, och kommissionen bedömer att vi håller på att sakta in medan andra länder kommer ikapp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA