Sverige halkar efter i digitalisering

DIGITALISERING2020-06-18
Sverige ligger kvar på andra plats i Europa i EU-kommissionens rankning av digitalisering, men tappar när det handlar om digitala offentliga tjänster. ”Vi behöver en gemensam målbild för offentlig sektors digitalisering och en tydlig samordning och styrning mot att förverkliga den”, konstaterar Arvid Perbo, analytiker på Myndigheten för digital förvaltning, i en kommentar.

I den senaste mätningen från EU-kommissionen får Sverige 52,6 poäng i den totala sammanställningen. Det är en liten ökning jämfört med förra året, men placeringen är densamma. EU-snittet har ökat lite mer än vad Sveriges poäng har gjort, vilket tyder på att övriga Europa börjar komma ikapp de ledande länderna, konstaterar Digg i ett pressmeddelande. Mätningen bygger på data under 2019.

Det svagaste delområdet i rankningen är digitala offentliga tjänster. Vi har tappat en placering och ligger nu på 10 plats bland de 28. Huvudanledningen är att andra länder gör snabbare framsteg än vi, och en relativt dålig position när det gäller öppna data. Även där går utvecklingen snabbare i andra länder.

”Det som framför allt sänker vår placering är våra låga poäng för öppna data. Men för att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter är det mycket mer än det som måste till. Vi behöver en gemensam målbild för offentlig sektors digitalisering och en tydlig samordning och styrning mot att förverkliga den”, konstaterar Arvid Perbo, analytiker på Digg, i en kommentar på myndighetens sajt.

Sverige håller sig annars långt framme inom de flesta huvudområden, konstaterar Digg. Vi ligger långt framme när det gäller förutsättningar för digitalisering. Inom områdena konnektivitet, humankapital och internetanvändning ligger vi på andra plats. När det gäller tillämpning av tekniken ligger vi över EU-genomsnittet, men inte lika långt fram. Vi halkar enligt rankningen efter inom området integrering av digital teknik. Där ligger vi på en sjätteplats, och kommissionen bedömer att vi håller på att sakta in medan andra länder kommer ikapp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.