EU-kommissionen har granskat danska postens avtal och gett klartecken till ersättningen.
Bild: Mostphotos
EU-kommissionen har granskat danska postens avtal och gett klartecken till ersättningen.

Ersättning till Post Danmark enligt reglerna

POSTEN2018-05-29

Danmarks ersättning till Post Danmark för samhällsomfattande posttjänster under perioden 2017-2019 är förenlig med EUs regler om statligt stöd. Det har EU-kommissionen nu slagit fast.

I februari 2018 anmälde Danmark att staten planerade att betala ersättning till Post Danmark för att tillhandahålla en samhällsomfattande posttjänst under perioden 2017-2018. Tjänsten skulle innefatta grundläggande posttjänster till rimliga priser och enligt vissa kvalitetskrav i hela Danmark. Post Danmark skulle få upp till 1 192 miljoner danska kronor för perioden 2017–2019. Ersättningen bestämdes i ett bilateralt avtal mellan Sverige och Danmark som undertecknades i oktober 2017.

Nu har EU-kommissionen granskat avtalet mot bakgund av EUs regelverk och gett klartecken till ersättningen:

”Det är mycket viktigt att alla EU-medborgare enkelt kan få tillgång till posttjänster. Dagens beslut innebär att Post Danmark kan fortsätta att fullgöra en grundläggande social och ekonomisk funktion genom att tillhandahålla en viktig samhällstjänst, men medför ingen orimlig snedvridning av konkurrensen”, kommenterar Margrethe Vestager, kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, i ett pressmeddelande.

Kommissionen fick i november 2017 ett klagomål från den danska organisationen för vägtransporter, ITD, som berörde flera frågor angående Post Danmark. Kommissionens beslut innebär att klagomålen delvis avvisas. Men kommissionen fortsätter prövningen av kapitaltillskott enligt avtalet mellan Sverige och Danmark från oktober 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Postnord Posten EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA