Europas offentliga fack möttes i Stockholm

NYHET2004-06-21

– De europeiska offentligfacken är eniga om vilka hot och utmaningar vi står inför – dåliga erfarenheter av privatiseringar och senast EUs tjänstedirektiv.

Det säger STs ordförande, Annette Carnhede. På de europeiska offentliga fackens, EPSUs, kongress i Stockholm 14–17 juni omvaldes hon till styrelsen.

–Den resolution vi antagit om offentliga tjänster visar att vi är samlade kring välfärdens betydelse för våra länders utveckling. Även på den politiska nivån inser man att väl fungerande välfärdssystem kanske till och med är förutsättningen för utveckling, tillägger hon.

Temat för EPSU-kongressen, var just ”eOffentliga tjänster – Europas styrka”e.

Kongressen uttalade sig också mot de avgiftsbaserade pensionssystem som nu byggs upp i till exempel Sverige och mot det nämnda tjänstedirektivet.

När den sociala dialogen och kollektivavtalens ställning kom upp, underströk kongressen att regeringarna måste medverka till lagstiftning och till att partsstrukturer byggs upp i EUs nya medlemsländer.

Annette Carnhede framhöll vikten av ett öppet Europa. Principen om öppenhet och offentlig insyn, tillgång till dokumentation och information ska avse alla EUs institutioner.

De anställda ska kunna yttra sig om förhållanden som de fått veta i sitt arbete utan att mista jobbet eller drabbas av sanktioner, betonade hon.

Bland talarna fanns också den irländske ministern Dick Roche. som tog upp de grundläggande rättigheterna för EUs medborgare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA