Fortsatt minskande arbetslöshet

ARBETSMARKNAD2018-08-14

Arbetslösheten fortsätter att minska i alla län, enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen. I slutet på juli var 339 000 personer inskrivna som arbetslösa. Det är 17 000 färre än för ett år sedan.

I slutet på juli var arbetslösheten 6,9 procent, jämfört med 7,3 procent för ett år sedan. Men det är tydliga skillnader i arbetslöshet mellan olika delar av landet, från fyra procent i Gotlands län till över nio procent i Gävleborg, Södermanland och Skåne.

”Jobben fortsätter att växa fram på bred front och vår senaste prognos visar att högtrycket på svensk arbetsmarknad består även nästa år. Utbildade inom hälso- och sjukvård, pedagogik, data och IT eller bygg är extra eftertraktade på arbetsmarknaden”, kommenterar Arbetsförmedlingens analytiker Andreas Mångs i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten bland utrikes födda har minskat från 21,8 till 19,9 procent sedan förra året. Samtidigt har arbetslösheten bland inrikes födda minskat från 3,9 till 3,6 procent. Totalt var 198 000 utrikes födda och 141 000 inrikes födda inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i juli.

”Arbetslösheten minskar tydligt bland både inrikes och utrikes födda, men det är fortfarande stora skillnader i arbetslöshet. För att fler nyanlända ska få jobb är utbildning och subventionerade anställningar viktiga”, uppger Andreas Mångs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA