Hög rättssäkerhet i Sverige

INTERNATIONELLT2014-03-07
Sverige är världens tredje mest rättssäkra land, enligt World Justice Projects årliga barometer. Bara Danmark och Norge placerar sig högre.

World Justice Project har rangordnat 99 stater, utifrån åtta olika faktorer såsom grundläggande rättigheter, frånvaro av korruption, rättsystem och kontrollfunktioner i det politiska systemet.

Rankningen bygger på enkäter med enskilda och djupintervjuer med jurister i de 99 länderna. Totalt ingår mer än 100 000 människors uppfattningar i underlaget.

Danmark är mest rättssäkert i världen, med Norge som tvåa och Sverige som trea. Det svenska betyget dras ner av relativt låga poäng på effektivitet i brottsutredningar, dröjsmål i domstolarna, tillgänglighet i rättssystemet och diskriminering i brottmål. I botten på listan återfinns Venezuela, Afghanistan och Zimbabwe.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.