Hundratalet kan tvingas flytta

DJURSKYDD2003-11-24

Miljöpartiet vill att en djurskyddsmyndighet inrättas i Skara. Det innebär att personalen på Jordbruksverket kan tvingas flytta – något en majoritet vägrar.

Av:  Christian Örjestål

Regeringen har redan tidigare beslutat att delar av djurskyddet ska flytta från Jordbruksverket i Jönköping till Skara. Flytten skulle påverka 20 till 30 personer.

Efter Miljöpartiets uppgörelse med Socialdemokraterna kan siffran stiga. Miljöpartiet kräver att alla djurfrågor flyttas till Skara, vilket skulle beröra 100 personer. Ungefär 30 av dem är medlemmar i ST och de vill inte flytta på sig.

– Vi vet inte varför djurfrågorna måste omorganiseras till Skara. Däremot vet vi att en majoritet av de berörda inte tänker flytta på sig, säger Margoth Norén, ordförande för ST vid Jordbruksverket.

Kompetensen som finns i Jönköping kommer alltså inte att följa med till Skara. Istället anser Margoth Norén att pengarna som den nya myndigheten skulle kosta ska läggas på den redan befintliga verksamheten i Jönköping.

– Vi skulle kunna göra djurskyddet ännu bättre här på Jordbruksverket eller eventuellt med en ny myndighet i Jönköping.

Charles Berkow är miljöpolitisk sekreterare för Miljöpartiet. Han anser inte att lokaliseringen är det viktigaste för partiet. Det är frågan om en ny myndighet som är det viktiga.
– Att det är just Skara som föreslagits kommer från ett tidigare beslut som regeringen tagit. Det som talade för Skara då var närheten till forskning och utbildning inom närbesläktade ämnesområden.

Personalen vill inte flytta med till Skara, vad gör ni?
– Det är en svår fråga. Det har pratats om att det ska ordnas pendlingsalternativ för personalen, men ännu är inget beslutat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA