Ingen majoritet för uppdelning av Trafikverket

TRAFIKVERKET2024-06-12

Sverigedemokraterna har tidigare riktat hård kritik mot Trafikverket och krävt att myndigheten ska delas upp. Men partiet har nu svängt i frågan, och riksdagen kommer därmed inte att ställa sig bakom ett krav på att regeringen ska utreda en uppdelning av myndigheten.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet lade i början av maj fram ett förslag i riksdagens trafikutskott om att stycka upp Trafikverket. Planen var att riksdagen skulle göra ett tillkännagivande till regeringen med krav på att tillsätta en utredning om att dela upp Trafikverket i två myndigheter, där vägfrågor hanteras i den ena och järnvägsfrågor i den andra.

Förslaget såg ut att ha majoritet inför tisdagens möte i trafikutskottet, då frågan skulle behandlas. Tidigare har nämligen även Sverigedemokraterna drivit frågan om en uppdelning av Trafikverket. Men i veckan släppte partiet det kravet.

Till TT säger Thomas Morell, Sverigedemokraternas talesperson i trafikutskottet, att han haft en dialog med Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana, som lett till att han svängt i frågan.

Enligt Thomas Morell har Trafikverket nu meddelat att styrningen av myndigheten ska anpassas och förbättras och ske genom ett så kallat sammanhållet systemansvar för väg- respektive järnvägssystemet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA