Jobb i farozonen

LÄRARHÖGSKOLAN2003-12-02
Lärarhögskolan i Stockholm har ekonomiska problem. Tjänster riskerar att försvinna när skolan ska spara.
Av:  Christian Örjestål

Lärarhögskolan i Stockholm har ett nytt campus.  De höjda lokalkostnaderna kan resultera i att ett antal administratörer kommer att förlora jobben.

I december konstaterade Lärarhögskolans styrelse att skolan måste spara in minst 15 miljoner kronor under året. Ett sparkrav som skulle komma att beröra såväl institutionerna som den centrala administrationen.
Men när budgeten skulle fastställas den 21 februari revideras sparkravet. Efter protester från institutionerna beslutades att den studentnära verksamheten skulle prioriteras.
Därmed hamnade administrationen i centrum för sparförslaget.
STs ordförande vid lärarhögskolan, Alejandra Pizarro, har först nu blivit inbjuden att delta i turerna kring lärarhögskolans sparprogram.

– Rektor hade bestämt att en ekonomiarbetsgrupp skulle jobba med sparfrågan. Men det fanns ingen facklig närvaro. Vi blev helt utlämnade.
Men det är inte bara utbyggnaden som orsakat ekonomiska problem.
Antalet sökande till utbildningarna inom naturvetenskap och teknik – som ger mest i ersättning per elev – har minskat och det innebär att skolans inkomster blivit lägre.
– Lärarhögskolan måste se över vilka funktioner som man anser sig kunna klara sig utan i framtiden, säger Alejandra Pizarro.

Fakta

Från 2001 till slutet av 2003 kommer lärarhögskolanskolans hyreskostnader att öka med närmare 30 miljoner kronor. Hyresvärd är Akademiska hus.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.