Kränkande registerkollar utreds

INTEGRITET2013-05-23
Det blir allt vanligare att den som söker ett jobb måste visa upp utdrag ur brottsregistret. Nu utreder regeringen om det går att skydda den personliga integriteten bättre.

Allt oftare uppmanas arbetssökande att visa upp registerutdrag ur det så kallade belastningsregistret. Arbetsgivare vill försäkra sig om att inte anställa någon med ett brottsligt förflutet.

Trenden är ett problem, anser man inom regeringen.

”Vi ser att antalet utdrag från belastningsregistret är fem gånger så vanligt i dag än för tio år sedan. Ett felaktigt nyttjande riskerar att förpassa människor till ett långvarigt utanförskap utan en andra chans att komma in på arbetsmarknaden” kommenterar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i ett pressmeddelande.

Nu ska en utredning granska problematiken. Ambitionen är att skapa ett regelverk som balanserar arbetsgivares behov med arbetssökandes rätt till sin personliga integritet.

Regeringen har utsett förre ordföranden i Arbetsdomstolen, Michaël Koch, till särskild utredare. Han ska vara klar med utredningen senast 30 april nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.