Kränkande registerkollar utreds

INTEGRITET2013-05-23

Det blir allt vanligare att den som söker ett jobb måste visa upp utdrag ur brottsregistret. Nu utreder regeringen om det går att skydda den personliga integriteten bättre.

Allt oftare uppmanas arbetssökande att visa upp registerutdrag ur det så kallade belastningsregistret. Arbetsgivare vill försäkra sig om att inte anställa någon med ett brottsligt förflutet.

Trenden är ett problem, anser man inom regeringen.

”Vi ser att antalet utdrag från belastningsregistret är fem gånger så vanligt i dag än för tio år sedan. Ett felaktigt nyttjande riskerar att förpassa människor till ett långvarigt utanförskap utan en andra chans att komma in på arbetsmarknaden” kommenterar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i ett pressmeddelande.

Nu ska en utredning granska problematiken. Ambitionen är att skapa ett regelverk som balanserar arbetsgivares behov med arbetssökandes rätt till sin personliga integritet.

Regeringen har utsett förre ordföranden i Arbetsdomstolen, Michaël Koch, till särskild utredare. Han ska vara klar med utredningen senast 30 april nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA