Kritik mot långa förvarstider

POLISEN2016-03-08

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar polisen för att missbrukare som omhändertagits för vård får tillbringa för lång tid i arresten innan de transporteras till behandlingshem.

JO har på eget initiativ granskat förvarstiderna när missbrukare omhändertagits och ska transporteras vidare till behandlingshem. Den tillåtna tiden i arresten är begränsad till 24 timmar, men när JO begärde in uppgifter om personer som suttit längre än så i väntan på vidare transport visade det sig att betydligt längre arresttider förekommer. En person fick vänta i åtta dagar innan transporten från Kronobergshäktets arrest kunde ordnas.

Totalt har polisen redovisat ett 80-tal fall där förvarstiden översteg 24 timmar. De långa förvarstiderna beror enligt polisen ofta på att Kriminalvårdens transporttjänst inte haft tillräckliga resurser för att utföra de transporter som polisen beställt. JO påpekar i sitt beslut att det inte är acceptabelt att tiden i förvar uppgår till flera dygn och att transporter fördröjs för att transporttjänsten inte kan utföra dem.

Chefs-JO Cecilia Renfors skriver i beslutet att det är polisens ansvar att transporterna utförs inom rimlig tid:

”När det står klart att transporttjänsten inte har möjlighet att utföra en transport med den skyndsamhet som krävs måste Polismyndigheten själv vidta åtgärder för att genomföra den. Det är alltså inte acceptabelt, vilket förekommit i vissa polisregioner, att en transport fördröjs i avvaktan på att transporttjänsten (numera nationella transportenheten) har möjlighet att utföra den”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA