Nya regler för transporter av intagna

KRIMINALVÅRDEN2016-10-20

Regeringen vill ge Kriminalvården större ansvar för transporter av frihetsberövade personer. Syftet är att skapa en tydligare ansvarsfördelning mellan Polisens och Kriminalvårdens uppgifter.

Det som tidigare har varit praxis ska nu bli lag. För att säkerställa en rättssäker transportverksamhet av frihetsberövade och för att renodla polisens verksamhet vill regeringen införa nya bestämmelser om Kriminalvårdens rätt att utföra transporter av frihetsberövade personer åt andra myndigheter. Förslaget presenteras i en lagrådsremiss.

”Det blir en tydligare ansvarsfördelning mellan polisen och Kriminalvården för ansvaret att transportera frihetsberövade personer. Vi gör detta för att frigöra poliser så att de kan ägna sig åt sina huvuduppgifter”, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, i ett pressmeddelande.

Det finns en tidigare utvecklad praxis för hur Kriminalvården genomför transporter för polisens och andra myndigheters räkning. Det gäller framför allt transporter av personer som vårdas enligt lagarna om tvångsvård och transporter enligt utlänningslagen. Rutinerna har utvecklats för att polisen i större utsträckning ska kunna ägna sig åt sin kärnverksamhet, men de saknar egentligt stöd i lagstiftningen. Enligt regeringen innebär det en risk att transportverksamheten kan stå i konflikt med regeringsformens och Europakonventionens krav på lagstöd för frihetsberövanden.

Därför föreslår regeringen att Kriminalvården får ett direkt stöd i lagen för att utföra transporter av frihetsberövade personer åt andra myndigheter. Samtidigt föreslås en förenkling av administrationen så att myndigheterna kan vända sig direkt till Kriminalvården för att begära hjälp.

Lagändringen föreslås börja gälla från 1 april 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA