JO kritiserar Kriminalvården och polisen

KRIMINALVÅRDEN2015-09-08

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar både Kriminalvården och Polisen för dålig samordning av transport av häktade personer till häktet. I det aktuella fallet fick en häktad person tillbringa fem dygn i polisarrest.

Kriminalvårdens transporttjänst JO-anmäldes förra året av en advokat. Hans klient hade häktats av Eskilstuna tingsrätt 28 maj i fjol, och först 2 juni fördes han till häktet i Nyköping. Transport från polisarresten i Eskilstuna beställdes samma dag som häktningsbeslutet. Tre dagar senare hörde Transporttjänsten av sig och meddelade datum för transporten två dagar senare.

JO konstaterar att en person som häktats enligt rättegångsbalken utan dröjsmål ska föras till häkte. Enligt JO bör en transporten som regel ska ske samma dag som han eller hon har häktats. I undantagsfall kan det vara acceptabelt att transporten dröjer till påföljande dag.

Kriminalvårdens transporttjänst är inte skyldig att sköta transporten av en häktad från arresten till häktet, även om det finns särskilda medel i Kriminalvårdens budget för ändamålet. Men andra myndigheter har anpassat sina verksamheter efter att Transporttjänsten utför dessa transporter. Därmed har transporttjänsten blivit en förutsättning för att andra myndigheters verksamheter ska fungera, konstaterar JO.

”Så länge inte lagstiftaren tydliggör lagstiftningen på denna punkt ligger det ett stort ansvar på Kriminalvården att kompensera för denna brist. Det innebär att Transporttjänsten omedelbart måste återkomma till den beställande myndigheten om Transporttjänsten gör bedömningen att transporten inte kan genomföras inom föreskriven tid. Transporttjänsten får kritik för att ha dröjt med att informera polisen om att det skulle ta längre tid innan transporten kunde genomföras. Även polismyndigheten kritiseras för att ha dröjt med att vidta åtgärder för att kunna genomföra transporten när det stod klart att Transporttjänsten hade förhinder”, skriver chefs-JO Elisabet Fura i beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA