Bild: Mostphotos

Mögel kan ha orsakat hälsoproblem

RIKSDAGEN2018-12-05
Nästan 40 anställda på riksdagen uppger att de har drabbats av hälsoproblem de senaste åren. Arbetsgivaren undersöker om det beror på mögelskador som upptäckts i lokalen. ”Frustrationen av att inte veta vad det är som orsakar det här är stor”, säger huvudskyddsombudet och ST-medlemmen Marit Baker.

Sedan ett par år har medarbetare på riksdagens kommunikations- och it-avdelningar uppmärksammat arbetsgivaren på att de drabbats av problem i bland annat luftvägarna samt torra och kliande ögon.

Vissa har fått flytta till andra delar av lokalen eller till ett annat våningsplan. En del har också erbjudits fler möjligheter att jobba hemifrån, förklarar huvudskyddsombudet Marit Baker.

– Det har varit problem ganska många år och det här är en stor grej. Medarbetarna och sammanhållningen påverkas. Det är en osäkerhet när man inte får något svar på vad det här beror på, säger Marit Baker.

De båda avdelningarna sitter tillsammans i en byggnad som riksdagen hyr av fastighetsbolaget Vasakronan. Totalt handlar det om runt 140 personer, säger kommunikationsavdelningens arbetsmiljöansvarige chef Anders Hagquist.

I en enkät som arbetsgivaren har gjort var det uppemot 40 anställda som angav att de haft någon form av besvär och vissa av de drabbade har varit eller är sjukskrivna, uppger Anders Hagquist.

– Det är såklart jobbigt för dem som känner av besvären rent fysiskt, och jag är en av dem. Klart att man kan vara orolig innan det är fastställt vad det beror på, säger han.

Vid en undersökning upptäcktes ett mögelutbrott i en del av byggnaden. Just nu pågår tester för att fastställa om det kan vara en av orsakerna till hälsobesvären bland personalen.

Först när testerna är klara kommer beslut kring eventuell sanering att kunna tas. Någon flytt till nya lokaler är inte aktuellt i dagsläget, enligt Anders Hagquist.

– Vi har redan nu fattat beslut att ingen som känner besvär ska behöva sitta kvar. Så i den bemärkelsen har vi redan flyttat, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.