Bild: Mostphotos

Ökat skydd för visselblåsare föreslås

VISSELBLÅSARE2021-05-21
Regeringen föreslår att skyddet för visselblåsare utökas när EUs direktiv införlivas med svensk rätt. Bland annat föreslår regeringen att visselblåsarens identitet ska vara sekretessbelagd.

I en proposition föreslår regeringen att den nuvarande visselblåsarlagen ersätts av en ny lag om rapportering av missförhållanden. Den nya lagen ska gälla i all privat och offentlig verksamhet och fler ska omfattas av skyddet för visselblåsare. I propositionen föreslås att inte bara anställda ska omfattas av skyddet, utan även arbetssökande, egenföretagare, volontärer, praktikanter, personer som ingår i ett företags förvaltnings- och ledningsorgan, samt aktieägare som är verksamma i bolaget.

”Alla arbetstagare ska ha rätt att larma om missförhållanden. Det är viktigt för den enskilde arbetstagaren, men det är också en viktig del av ett fritt och demokratiskt samhälle”, kommenterar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, propositionen i ett pressmeddelande.

Enligt regeringens bedömning kommer den nya lagen att göra det tydligare för den enskilde hur man ska bära sig åt för att rapportera om missförhållanden, både internt och externt. Den enskilde ska också känna sig trygg i att hens identitet hålls hemlig vid visselblåsning.

Enligt lagförslaget ska verksamheter med minst 50 arbetstagare bli skyldiga att införa interna rapporteringskanaler, så att de som omfattas av skyddet kan slå larm. Uppgifter om visselblåsares identitet ska vara skyddade genom regler om tystnadsplikt och sekretess.

Det ska också skapas möjligheter att visselblåsa genom särskilda kanaler till behöriga myndigheter inom vissa specifika områden. Därför ska det införas externa visselblåsarfunktioner hos vissa myndigheter som regeringen kommer att utse.

Den nya lagen föreslås börja gälla 17 december 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.