Polischef fälld för fastighetsaffärer

POLISEN2018-05-14

En tidigare inköpschef vid Polisen får löneavdrag för att han ägnat sig åt fastighetsaffärer på arbetstid och utan att meddela arbetsgivaren. Media rapporterade om affärerna, vilket riskerat att försämra Polisens anseende, enligt myndighetens personalansvarsnämnd.

Polischefen hade med arbetsgivarens tillstånd sålt tomter på Lidingö. Men när han använde en del av vinsten till fortsatta fastighetsaffärer i Södermanland varken sökte han eller fick tillstånd till bisysslan. Dessutom använde han myndighetens e-postadress för omkring 170 privata mejl till myndigheter och företag om de fortsatta affärerna.

Den otillåtna bisysslan och den omfattande privata mejlkorrespondensen leder nu till löneavdrag med 25 procent av lönen under tio dagar, enligt beslut i personalansvarsnämnden. Alla chefer inom Polisen måste rapportera bisysslor, påpekar nämnden. Att skicka privata affärsmejl med Polisens e-postadress anses också innebära en risk att mottagarna skulle kunna uppfatta det som ett försök att få förmånligare behandling.

När arbetsgivaren uppmanade chefen att avsluta sitt engagemang bildade han ett aktiebolag för fastighetsutveckling och byggentreprenad. Det tyder på att han inte hade för avsikt att följa arbetsgivarens beslut, skriver nämnden.

Södermanlands nyheter rapporterade om polischefens planer och invändningarna från ledningen, vilket spär på kritiken från myndighetens personalansvarsnämnd.

Inköpschefen har blivit omplacerad från sin post.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA