Bild: Mostphotos

Positiv rapport från Postnord

POSTNORD2020-04-23

Postnord gjorde ett betydligt bättre resultat under årets första kvartal än samma period i fjol. Vinsten före skatt blev 299 miljoner kronor, och kassaflödet ökade från 435 till 757 miljoner kronor.

Postnords kvartalsrapport för första kvartalet 2020 visar på en tydlig förbättring av det ekonomiska resultatet. Trots att intäkterna låg kvar på ungefär samma nivå som förra året – omsättningen gick från 9  471 miljoner kronor till 9  504 miljoner – förbättrades resultatet före skatt från 89 miljoner kronor första kvartalet 2019 till 299 miljoner under de tre första månaderna 2020.

”Effektiviseringsprogrammen fortlöper framgångsrikt, vilket förbereder oss för framtiden. Vi fortsätter att växa inom e-handelslogistik och ser en återströmning av brevkunder från konkurrenter. Dialogen med båda ägarna har fortsatt i positiv anda och en ny postlagsutredning har aviserats i Sverige”, kommenterar koncernchefen Annemarie Gardshol resultatet i rapportens förord.

Också Postnord har påverkats av Coronakrisen. I mitten av mars har bolaget kunnat konstaterade förändrade kundbeteenden. Efterfrågan på hemleverans av paket har ökat kraftigt, samtidigt som leveranserna av sällanköpsvaror till butiker gått ned. Brevvolymerna i kvartalet har inte påverkats i någon större utsträckning. Däremot gick sjukfrånvaron upp under slutet av perioden.

”I tider som dessa är det extra tydligt att PostNords samhällsnyttiga verksamhet är viktig. Under rådande omständigheter är jag därför extra stolt över vår verksamhet och den goda kvalitet vi lyckats upprätthålla”, påpekar Annemarie Gardshol i förordet.

På den svenska marknaden förbereder Postnord enligt kvartalsrapporten ett pilotprojekt med varannandagsutdelning till hösten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Postnord Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA