Privatisering hotar hundratals jobb

LANTMÄTERIET2003-11-25

Mellan 235 och 285 jobb kan försvinna från Lantmäteriet om ett utredningsförslag genomförs.

Utredaren Jane Cederqvist föreslår att en stor del av Lantmäteriets uppdragsverksamhet läggs ned eller &quoteöverlåts till marknadens aktörer&quote. Det gäller områden där Lantmäteriet har privat konkurrens, exempelvis kartografiska uppdrag, kartförsäljning, flygfoto, geodetisk mätning och informationsteknik.

I stället ska Lantmäteriet inrätta ett marknads- och konkurrensråd för att stödja privata företag inom området.

Lena Berglund, ordförande i ST-Lantmäteri, bedömer att förslaget berör mer än var tionde jobb på Lantmäteriet, som har cirka 2100 anställda.

Fackets uppfattning är att en privatisering får negativa konsekvenser såväl regionalpolitiskt som för myndigheten och personalen.

–De här uppdragen ligger inom vårt verksamhetsområde och bidrar till att vi kan upprätthålla vår kompetens och följa med i utvecklingen, säger Lena Berglund. Och vi får samordningseffekter som kommer hela samhället till godo. Kommuner som köper våra tjänster kan få ökade kostnader om de ska utföra arbetet själva eller köpa från annat håll.

Risk finns också för att marknadsunderlaget inte räcker på alla håll. Lantmäteriet har idag omkring 85 kontorsorter.

Hon är dock positiv till att utredningen vill slå samman Lantmäteriverket och de 21 länsmyndigheterna till en myndighet.

– Det är bra om vi får en likartad personalpolitik i hela landet, säger Lena Berglund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA