Rättsmedicinare räds labbfusion

”SLAKT”2003-12-03

Upprördheten är stor vid Rättsmedicinalverket i Linköping. Förslaget att den rättsgenetiska avdelningen ska bilda ett gemensamt laboratorium med Statens kriminaltekniska laboratorium liknas vid slakt.

– Statens kriminaltekniska laboratorium vill åt våra pengar, vår kunskap och vår teknik. Det är rena slakten av den verksamhet vi byggt upp, säger Bertil Andersson, biomedicinsk analytiker vid Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska avdelning i Linköping.

Beskedet att Rättsmedicinalverket och Rikspolisstyrelsens ledning föreslår att rättsgenetiska avdelningen och Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping ska bilda ett gemensamt laboratorium för DNA-analyser har väckt bestörtning bland de 24 anställda vid rättsgenetiska avdelningen.

Enligt förslaget ska DNA-analyserna för att fastställa faderskap föras över till SKL som blir huvudman för det gemensamma laboratoriet.
I den utredning som ligger till grund för förslaget har inga fackliga organisationer deltagit. Den har inte heller varit ute på remiss hos uppdragsgivarna.

– Utredningen hafsades fram under sommaren när alla hade semester, fortsätter Bertil Andersson. Jag förstår inte varför vi ska skickas till ett laboratorium som har sämre teknik än vi.

Han berättar att handläggningstiden vid rättsgenetiska avdelningen har minskat från 140 till i snitt 21 dagar och att verksamheten har vänts från underskott till överskott.

– Vi har slitit som hästar. Men vi får ingen arbetsro. Nu känner vi att luften har gått ur oss, säger han.

ST-klubben har reserverat sig mot förslaget:

– Laboratoriearbetet kommer att bli helautomatiserat. Vi befarar att vi kommer till en fabriksmässig verksamhet med mycket enahanda arbete, förklarar Lisbeth Engdahl, huvudskyddsombud vid rättsgenetiska avdelningen.

Hon är kritisk till att det är så bråttom, förändringen ska enligt planerna genomföras under nästa år.

– Vi samarbetar redan med SKL och tycker det vore bra om det samarbetet kunde utvecklas vidare utan att vi blir överförda dit. Men det alternativet fanns inte med i utredningen.
Lisbeth Engdahl befarar att omorganisationen i förlängningen kan hota hela den nuvarande verksamheten.

Men Rättsmedicinalverkets generaldirektör, Ulf Westerberg, anser att samordningen istället skulle trygga jobben och ge bättre utvecklingsmöjligheter:

– Fördelarna med förslaget är att vi kan vidga basen för utvecklingsarbete och forskning. SKL expanderar snabbt medan vi riskerar att verksamheten minskar.

Han säger också att facken hållits informerade om utredningen.

– Och vi har ännu inte tagit slutgiltig ställning. Vi ska gå vidare och titta på förutsättningarna för utveckling och forskning och för att föra över personal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA