Regeringen vill ha mer järnvägsunderhåll för pengarna

TRAFIKVERKET2021-01-29
Trafikverket ska se över kostnaderna för underhåll av de statliga järnvägarna. Syftet med regeringsuppdraget är att säkerställa att de medel staten satsar används effektivt och att motverka fördyringar.

Enligt regeringens uppdrag ska Trafikverket analysera sina underlag för upphandlingar av baskontrakt. Detta för att undvika så kallad obalanserad budgivning som innebär att det är stora prisskillnader i anbuden i förhållande till Trafikverkets egna beräkningar av vad underhållet bör kosta. Obalanserad budgivning leder ofta till dyrare projekt än planerat, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Trafikverket ska upprätta en handlingsplan med ett åtgärdsprogram för att motverka möjligheterna att genomföra obalanserad budgivning samt kostnadsöverskridanden i verksamheten.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast 2 juli 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.