Bild: Getty Images

Skatteverket får styrelse – tre år efter beslutet

SKATTEVERKET2021-08-13

Efter mer än tre års väntan har Skatteverket fått en styrelse. I april 2018 beslutade regeringen att Skatteverket skulle ledas av en styrelse, men först 12 augusti utsåg regeringen ledamöterna.

På torsdagen beslutade regeringen att utse sju externa ledamöter att leda Skatteverket. Tillsammans med myndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm och personalrepresentanterna kommer dessa sju att tillträda som styrelse 1 september för de närmaste tre åren. Ordförande i styrelsen blir Sten Olsson, som också är styrelseordförande i Statens fastighetsverk.

Skatteverket har sedan tidigare varit en så kallad enrådighetsmyndighet med insynsråd, vilket innebär ett stort ansvar för generaldirektören att svara för myndighetens verksamhet. I och med regeringens beslut igår kommer myndigheten i fortsättningen att ledas av styrelsen, som inför regeringen har det fulla ansvaret för myndighetens verksamhet.

Katrin Westling Palm kom till Skatteverket 2017. Tidigare var hon generaldirektör för Pensionsmyndigheten, som också är en styrelsemyndighet.

”Eftersom den här verksamheten inte har varit van vid att ha en styrelse så vet man inget annat. Det är jag själv som vet att det skulle kunna tillföra en ytterligare dimension eftersom jag i mitt förra arbete på Pensionsmyndigheten har erfarenheten av att ha en styrelse med fullt ansvar”, sade hon i en intervju med Publikt för ett år sedan, då tidningen uppmärksammade att det gått två år utan att Skatteverket fått någon styrelse.

Skatteverkets nya styrelse

Sten Olsson, ordförande, tidigare statssekreterare och ordförande i Statens fastighetsverk

Agneta Börjesson, tidigare riksdagsledamot

Mats Dillén, tidigare generaldirektör för Konjunkturinstitutet

Anne-Marie Eklund Löwinder, Chief Information Security Officer vid Internetstiftelsen

Carl Gustav Fernlund, tidigare domare i Europeiska unionens domstol

Annika Lundius, styrelseledamot i AB Industrivärden

Åke Södermark, senior rådgivare på it-området

Katrin Westling Palm, generaldirektör för Skatteverket

Dessutom kommer personalföreträdare att ta plats i styrelsen, däribland Anders Täll, ordförande för ST inom Skatteverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA