Bild: Mostphotos

Större löneökningar i år än förra året

LÖNER2021-08-31
Under första halvåret i år ökade lönerna i Sverige med 2,7 procent jämfört med samma period i fjol, enligt Medlingsinstitutets preliminära statistik. Det innebär att löneökningarna är betydligt större än förra året.

Enligt Medlingsinstitutet kommer löneökningstakten för det första halvåret att revideras uppåt, när också retroaktiva lönehöjningar registrerats. Institutet förväntar sig att löneökningarna januari–juni kommer att bli 2,9 procent i genomsnitt när siffrorna blir definitiva. Under hela fjolåret ökade lönerna i genomsnitt med 2,1 procent.

”Avtalade lönerevisioner från slutet av förra året och även det andra kvartalet i år har gjort ett märkbart avtryck på den aktuella löneutvecklingen”, konstaterar Petter Hällberg, ekonom på Medlingsinstitutet, i ett pressmeddelande.

De preliminära siffrorna visar att lönerna ökat i genomsnitt 3 procent i näringslivet, medan de i offentlig sektor ökat med i 2,3 procent. Här bedömer Medlingsinstitutet att siffrorna kommer att öka till 2,5 procent när statistiken blir definitiv.

”Vi ser en tillfälligt förhöjd löneökningstakt just nu. Jämförelseperioden för löneutvecklingen innehåller sommarhalvåret 2020, som präglades av en kraftig inbromsning i löneökningstakten innan avtalsrörelsen kunde slutföras. I slutet av 2021 kan vi dock vänta oss en ny period då löneutvecklingen kommer att tappa fart igen”, kommenterar Petter Hällberg siffrorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner Ekonomi
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.