Uppsägningar att vänta

CSN.2003-08-26

Inom några veckor avgörs hur omfattande nedskärningarna blir inom Centrala studiestödsnämnden, CSN. Uppsägningar lär bli ofrånkomliga.

Som Statstjänstemannen tidigare rapporterat måste CSN spara i storleksordningen 150 miljoner kronor de kommande två åren. Besparingen motsvarar 150–170 tjänster, men beslut om omfattningen kommer först i mitten av september.

Hittills har myndigheten beslutat att avsluta alla vikariat, ett 80-tal, och att spara in fem miljoner kronor på externa konsulter. Men enligt en skrivelse som generaldirektör Björn Mårtensson skickat till utbildningsdepartementet kommer både uppsägningar och en minskning av antalet kontor att bli nödvändiga.

CSN finns i dag på 25 orter.

En särskild utredning pågår om huvudkontoret i Sundsvall, med direktiv om tioprocentiga besparingar. Det handlar bland annat om de höga reskostnaderna för det 70-tal anställda på huvudkontoret som arbetar på andra håll i landet än i Sundsvall.

Alltfler ärenden hanteras maskinellt och förhoppningen är att andelen kommer att öka. Såväl myndighetsledningen som facket anser dock att de stora sparkraven kommer att medföra sämre service till kunderna.

– Med en sådan panikbromsning går det inte att undvika, säger ST-Studiestöds ordförande Arne Mellqvist. Det bedrövliga är att vi har jobbat upp oss till en betydligt högre servicenivå, och nu kommer neddragningarna att slå mot vår tillgänglighet. Det blir färre handläggare som tar emot samtal, vägleder och fattar beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA