Uppsägningar trots god ekonomi

LÄRARHÖGSKOLAN2003-12-04

Lärarhögskolan i Stockholm ska skära ned. Ett underskott i budgeten uppgavs vara orsaken. Men underskottet har blivit till ett överskott. Trots det ska nedskärningarna genomföras.

Av:  Christian Örjestål

Ett sparkrav på 15 miljoner kronor har sedan december förra året spökat för personalen vid Lärarhögskolan i Stockholm. Nu har det befarade underskottet vänt till ett överskott. I och med det har de befarade nedskärningarna blivit mindre. Men Lärarhögskolans ledning får hård kritik av STs sektionsordförande Alejandra Pizarro.

– Förtroendet för arbetsgivaren är i stort sett borta. Arbetsgivaren har genom sitt agerande skapat oro, sjukskrivningar och utbrändhet. Sättet som det här har skötts på har andats ineffektivitet och inkompetens. Det framstår klart att det inte funnits tillräcklig kunskap och insikt om varken verksamheten eller ekonomin.

Plus i kassan, ändå ska arbetsgivaren skära ned. Varför?
– Det undrar jag också. För tillfället menar arbetsgivaren att tre tjänster ska bort, vilket inte är någon större besparing. Personalen har fått lida för att ledningen inte har någon koll på ekonomin.

Lärarhögskolans rektor Eskil Franck säger sig vara medveten om problemen:

– När en organisation står inför ett stort sparkrav är det alltid människor som mår dåligt. Det är svårt att komma ifrån. Och vi tar det här på största allvar. Men bara för att vi ser en ljusning i ekonomin just nu innebär det inte att sparkravet försvinner. Vi får betalt utifrån hur många studenter som vill jobba som lärare, det är en siffra som kan variera oerhört från år till år. Dessutom kommer våra lokalhyror att öka med elva miljoner nästa år. Vi måste tänka ekonomiskt även när det går bra.

Eskil Franck tror att omorganisationsarbetet snart ska vara färdigt. Alejandra Pizarro är inte lika optimistisk.

– Vi har yrkat på en arbetsbeskrivning för all personal. Det har inte funnits någon sådan tidigare och det lär dröja lång tid innan arbetsgivaren lyckas ta fram den.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA