Utökat EU-samarbete om beslag

RÄTTSVÄSENDET2020-09-02
Rättsväsendets myndigheter ska enklare kunna samarbeta med övriga EU-länder kring att komma åt kriminellas brottsvinster. Svenska myndigheter ska också verkställa andra länders beslut om frysning och förverkande.

En ny EU-förordning om ömsesidigt erkännande av beslut om frysning och beslut om förverkande införs från 1 december. I en proposition föreslår regeringen nya svenska regler för att tillämpa förordningen.  De nya EU-reglerna innebär bland annat att svenska myndigheter ska få hjälp med att frysa och förverka en persons tillgångar om de finns i en annan medlemsstat. Reglerna innebär också att svenska myndigheter blir skyldiga att verkställa andra medlemsstaters beslut om frysning och förverkande.

Under vissa förutsättningar ska åklagare kunna fatta beslut om beslag eller penningbeslag, även om egendomen inte är tillgänglig vid tidpunkten för beslutet. Åklagare ska också vara behöriga lämna ett svenskt beslut om frysning till en annan medlemsstat, samt verkställa ett utländskt beslut om frysning. Kronofogdemyndigheten föreslås ha motsvarande roll i fråga om beslut om förverkande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.