Varannan kan bli uppsagd

SAMEMUSEET2003-12-02

Fjäll- och samemuseet Ájtte i Jokkmokk drabbas hårt av börsnedgången. Halva personalstyrkan kan få gå.

Av:  Christian Örjestål

Ájttes aktieförluster har lett till att närmare hälften av de anställda riskerar att sägas upp i en sista ansträngning att rädda verksamheten.

Den 28 januari tar museets styrelse beslut i frågan.

– Det finns en risk att det bara blir den förvaltande verksamheten kvar, säger Per Tjikkom, ST-ordförande vid Ájtte. Det betyder att ett 15-tal familjer kan komma att drabbas. Det är mycket allvarligt.

ST och Saco har begärt att en löntagarkonsult ska granska museets ekonomiska situation och, förhoppningsvis, ge ett förslag på hur museet ska kunna fortsätta utan personalneddragningar.

Styrelsen för Ájtte har tillsatt en utredning som ska ge underlag för hur verksamheten ska bedrivas i framtiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA