Visstid vanligt på Regeringskansliet

REGERINGEN2018-06-19

Trots att Socialdemokraterna anser att allmän visstid bör avskaffas har Regeringskansliet har över 200 anställda på allmän visstid, rapporterar Dagens Nyheter. ”Allmän visstid är ett stort problem, och det har sett likadant ut i flera år”, säger STs avdelningsordförande Thomas Janson till Publikt.

Ett avskaffande av allmän visstidsanställning ingår i Socialdemokraternas valbudskap. Anställningsformen gör det möjligt för arbetsgivare att anställa någon för en begränsad tid utan att ange specifika skäl, och används ofta vid arbetstoppar och projekt. Socialdemokraternas uppfattning är att arbetsgivare alltid ska uppge skäl för tidsbegränsade anställningar.

Men i Regeringskansliet är alltså denna anställningsform vanligt förekommande. Enligt uppgifter som Dagens Nyheter begärt ut gällde det 201 tjänstemän 1 juni, i en personalstyrka på cirka 4 800 personer totalt. STs avdelningsordförande Thomas Janson anser att det är ett allvarligt problem.

– Vi har visserligen politiska tjänster, anställda i utredningskommittéer och andra fall där det är fullt legitimt att ha tidsbegränsning, säger han till Publikt. Men vi upplever också att arbetsgivaren visstidsanställer för att slippa problem vid möjliga framtida omorganisationer eller neddragningar.

Dagens Nyheter hade begärt men fick inte uppgifter om hur många som haft upprepade visstidsanställningar. Sådana är inte ovanligt förekommande, menar Thomas Janson, även om inte heller han har några siffror.

– Vi har medlemmar som haft olika typer av visstidsanställningar under lång tid, ibland mer än två år, och fall där man växlat mellan vikariat och allmän visstid.

Tidsbegränsad anställning innebär en osäkerhet för den anställde, men också för organisationen, påpekar han.

– Det går ut över effektivitet och planering. Jag har varit med om att arbetsgivaren inte kunnat planera sin verksamhet när man inte vet om en arbetstagare kommer att vara kvar på arbetsplatsen eller ej.

Han lyfter också fram att vissa departement har betydligt fler visstidsanställningar än andra. Flest är det på utrikesdepartementet, förvaltningsavdelningen och socialdepartementet, som enligt Dagens Nyheter har 74, 30 respektive 24 anställda på allmän visstid. Det är oklart varför vissa departement använder visstidsanställningar i större utsträckning än andra, säger Thomas Janson.

– Jag har inte fått något bra svar på det.

Thomas Janson hade själv en visstidsanställning när han började på Regeringskansliet 2014.

– Efter ett år krävde jag fast anställning, annars hade jag gått tillbaka till mitt gamla jobb som jag var tjänstledig från. Då fick jag det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA