Annons:

IT-säkerhet

Ämne:IT-säkerhet
Här hittar du de artiklar Publikt publicerat om IT-säkerhet. Du kan även följa vad Publikt skriver om IT-säkerhet genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
IT-säkerhetNyhetMyndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tror att myndigheter underrapporterar it-incidenter och underlåter att anmäla dem till MSB. Under förra året rapporterades 281 incidenter.
IT-säkerhetNyhetMyndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har fått regeringens uppdrag att öka kunskapen om informationssäkerhet, inklusive id-stölder, bland både allmänhet och företag.
IT-säkerhetNyhetUnder utfrågningen i riksdagens konstitutionsutskott, KU, sade den förra chefen för Transportstyrelsen, Maria Ågren, att hon upprepade gånger tagit upp säkerhetsriskerna med departementet, men inte fått någon reaktion.
IT-säkerhetNyhetStatliga myndigheter ska vara skyldiga att rådgöra med Säkerhetspolisen och försvaret innan de lägger ut säkerhetskänslig verksamhet på utomstående utförare. Det beslutade regeringen på torsdagen.
ArbetsrättNyhetDen avskedade generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, stämmer staten genom sitt fackförbund Sveriges ingenjörer. I stämningsansökan hävdas att hon inte gjort sig skyldig till något brott.
InformationssäkerhetNyhetFörsvarets radioanstalts sajt låg nere från sent i går kväll till i dag på förmiddagen. Men det var ingen cyberattack, utan resultatet av en underhållsåtgärd, säger en talesperson på myndigheten till Svenska Dagbladet.
SekretessNyhetJustitiekanslern, JK, misstänker att polisen begått brott mot tystnadsplikten, sedan en sekretessbelagd handling lämnats ut, skriver Journalisten. JK inleder därför en förundersökning.
IT-säkerhetNyhetFlera myndigheter har drabbats av utpressningsvirus som låst deras datorer. Myndigheten för press, radio och tv valde att betala utpressarna.
SkolverketNyhetPå grund av en överbelastningsattack mot Skolverkets webbplatser tvingas myndigheten att skjuta på sista ansökningsdag för ett antal statsbidrag.
IT-säkerhetNyhetSäkerhetspolisen, Säpo, har fått regeringens uppdrag att redovisa en samlad bild av vilka generella brister som finns i säkerhetsskyddet hos de myndigheter som hanterar känslig information.
RegeringskanslietNyhetTvå konsultbolag har arbetat med Regeringskansliets telekommunikation utan något säkerhetsskyddsavtal, uppger SVT. Enligt uppgifter till SVT har det inneburit att Regeringskansliet inte följt lagstiftningen kring rikets säkerhet.
ITNyhetFlera företag och statliga myndigheters it-system har varit helt öppna för internetanvändare att ta sig in i. Det har varit en bieffekt av den så kallade datahärvan, som nu är föremål för rättegång, uppger SVT.
REGERINGSKANSLIETNyhetRegeringskansliet har outsourcat underhåll och support av sina it-nätverk utan att teckna något säkerhetsskyddsavtal, rapporterar Dagens Nyheter. Regeringskansliet svarar att konsulterna inte haft tillgång till informationen i nätverken.
POLISENNyhetNär rikspolischef Dan Eliasson 2015 tog beslut om att använda en icke godkänd krypteringsmetod då ett privat företag skulle få tillgång till hemlig information, gjorde han det trots Försvarsmaktens avrådan, uppger Ekot. Polisen skriver på sin hemsida att Ekot har fel.
TRANSPORTSTYRELSENNyhetTransportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam har anställt en tillförordnade it-direktör som är utländsk medborgare och inte har gått igenom någon säkerhetskontroll, rapporterar Dagens Nyheter. Generaldirektören försvarar sitt anställningsbeslut.
Prenumerera på