Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Filosofi från trädgården

Var är bästa läsplatsen? På bussen på väg till jobbet, i en roddbåt mitt i en sjö, under en filt i en hammock (det skulle jag helst välja), på stranden eller i sängen? Här kommer i alla fall några gnistrande diamanter till böcker som ni kan njuta av var helst ni önskar.

Tidsklyftan av Jeanette Winterson gör mig nästan stum. Jag har svårt att hitta ord som beskriver det sug som jag kände, allt jag ville var att smyga mig undan till en vrå och läsa. Det är en modern version av Shake­speares En vintersaga och som i alla riktiga sagor finns det både kärlek och fasa, lycka och tragik och en lång slingrande väg fram till det för­lösande slutet. Winterson har elegant omvandlat Shake­speares pjäs till en modern historia där manlighet och förtärande makt krossar det goda. Men det slutar inte här, framför allt handlar denna roman om försoning. Tidsklyftan ingår i ett internationellt projekt där författare tolkar Shakespeares olika verk. (Wahlström & Widstrand, översättning
Lena Fries-Gedin)

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante blir också som en magisk grotta där man vill stänga in sig och njuta. Det finns fyra delar som alla handlar om Lila och Elena, men det är bara denna som hittills har kommit ut på svenska. Utvecklingsromaner fångar som inget annat, man lär känna de fiktiva personerna och vill följa dem vart de går. Denna första del handlar om barn- och ungdomsåren i efterkrigstidens Neapel, ett Neapel med tvätt hängande mellan husen. Det jag gillar mest är skildringen av vänskapen mellan de två flickorna. Den är komplicerad som en kärleksrelation, full av motstridiga känslor. Spännande är också det kollektiv man lär känna – av frukthandlare, snickare, kaféägare. Jag väntar spänt på fortsättningen. I nästa del är Elena och Lila unga kvinnor som ska bege sig ut i världen. Elena Ferrante är en hemlig författare, hen skriver under pseudonym, och ingen har hittills fått veta vem som gömmer sig bakom författarnamnet. (Norstedts förlag, översättning Johanna Hedenberg)

Det var en gång en trädgård Karin Berglunds lilla knubbiga bok har en titel som låter precis som början till en saga. Det är minnen från ett odlarliv och mer, minnen från alla människor som befolkat de trädgårdar som Karin Berglund besökt. Den där blandningen, som hon behärskar så bra, av ledsagande genom trädgårdshistorien, små inspi­rationstankar, längre vindlande filosofiska tankar, porträtt av växter, ord som mossa mellan stenar­na, glädjetjut – allt blir till essäer som helst ska avnjutas i små klunkar, som ett gott dessertvin. (Wahlström & Widstrand)


Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.