Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Filosofi från trädgården

Var är bästa läsplatsen? På bussen på väg till jobbet, i en roddbåt mitt i en sjö, under en filt i en hammock (det skulle jag helst välja), på stranden eller i sängen? Här kommer i alla fall några gnistrande diamanter till böcker som ni kan njuta av var helst ni önskar.

Tidsklyftan av Jeanette Winterson gör mig nästan stum. Jag har svårt att hitta ord som beskriver det sug som jag kände, allt jag ville var att smyga mig undan till en vrå och läsa. Det är en modern version av Shake­speares En vintersaga och som i alla riktiga sagor finns det både kärlek och fasa, lycka och tragik och en lång slingrande väg fram till det för­lösande slutet. Winterson har elegant omvandlat Shake­speares pjäs till en modern historia där manlighet och förtärande makt krossar det goda. Men det slutar inte här, framför allt handlar denna roman om försoning. Tidsklyftan ingår i ett internationellt projekt där författare tolkar Shakespeares olika verk. (Wahlström & Widstrand, översättning
Lena Fries-Gedin)

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante blir också som en magisk grotta där man vill stänga in sig och njuta. Det finns fyra delar som alla handlar om Lila och Elena, men det är bara denna som hittills har kommit ut på svenska. Utvecklingsromaner fångar som inget annat, man lär känna de fiktiva personerna och vill följa dem vart de går. Denna första del handlar om barn- och ungdomsåren i efterkrigstidens Neapel, ett Neapel med tvätt hängande mellan husen. Det jag gillar mest är skildringen av vänskapen mellan de två flickorna. Den är komplicerad som en kärleksrelation, full av motstridiga känslor. Spännande är också det kollektiv man lär känna – av frukthandlare, snickare, kaféägare. Jag väntar spänt på fortsättningen. I nästa del är Elena och Lila unga kvinnor som ska bege sig ut i världen. Elena Ferrante är en hemlig författare, hen skriver under pseudonym, och ingen har hittills fått veta vem som gömmer sig bakom författarnamnet. (Norstedts förlag, översättning Johanna Hedenberg)

Det var en gång en trädgård Karin Berglunds lilla knubbiga bok har en titel som låter precis som början till en saga. Det är minnen från ett odlarliv och mer, minnen från alla människor som befolkat de trädgårdar som Karin Berglund besökt. Den där blandningen, som hon behärskar så bra, av ledsagande genom trädgårdshistorien, små inspi­rationstankar, längre vindlande filosofiska tankar, porträtt av växter, ord som mossa mellan stenar­na, glädjetjut – allt blir till essäer som helst ska avnjutas i små klunkar, som ett gott dessertvin. (Wahlström & Widstrand)


Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.

Bli den första att tycka till!
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.