Kriminalvården ska bygga ut

KRIMINALVÅRDEN2018-11-20

Kriminalvården har beslutat att satsa på ny- och tillbyggnation av anstalter på 13 orter runt om i landet. Generaldirektör Nils Öberg hänvisar till hög beläggning och efterfrågan på anstaltsplatser.

De verksamhetsställen som berörs av Kriminalvårdens satsningar är anstalterna Hall, Kumla, Rödjan, Skenäs, Skogome, Skänninge, Storboda, Sörbyn och Österåker samt häktena i Borås, Halmstad, Gävle och Kristianstad.

”Det är ett nytt läge för svensk kriminalvård. Vi väljer nu att bygga ut och bygga nytt för att öka antalet platser i anstalter och häkten”, kommenterar Nils Öberg i ett pressmeddelande.

Beläggningen på Kriminalvårdens anstalter och häkten har ökat och ligger just nu på cirka 99 procent på häkten och 97 procent i anstalt. Straffskärpningar, befolkningsökning och brottsutveckling talar för att antalet intagna kommer att fortsätta att öka de närmaste åren. De beslutade ny- och ombyggnationerna ska under en tioårsperiod ge drygt 900 anstaltsplatser och 200 häktesplatser. Men enligt Kriminalvården kommer det bara att täcka ungefär häften av det beräknade behovet.

I en debattartikel i Dagens Nyheter utvecklar Nils Öberg synen på Kriminalvårdens förmåga att möta behoven av fler anstaltsplatser:

”Att fortsätta döma allt fler till fängelse och skärpa straffen ytterligare, utan att samtidigt utveckla påföljdssystemet som helhet, blir både kostsamt och verkningslöst. Det kommer helt enkelt inte att finnas fängelseplatser så det räcker till alla”, skriver han.

I debattartikeln pekar han ut tre alternativa vägar att gå, om staten inte är beredd att skjuta till ännu mer pengar för nybyggnation än det som nu beslutats. Fler och mer ingripande påföljder inom ramen för frivården, införa intensivövervakning utanför anstalt av fler dömda och en ny form av samhällstjänst där dömda tvingas arbeta av sin skuld till samhället.

”Utvecklas aldrig några nya tankar kring hur kriminella handlingar ska bestraffas och återfall i brott förebyggas, kommer sannolikt inflödet till häkten och anstalter att fortsätta öka i en takt som gör att en av rättsstatens mest grundläggande uppgifter, att verkställa utdömda straff, snart blir oss övermäktig”, skriver Nils Öberg.

Så ska utbyggnaden ske

Anstalten Hall. Pågående infrastrukturprojekt ska utvidgas så att anstalten på sikt får upp till 180 ytterligare platser.
Anstalten Kumla. Ett sedan tidigare stängt hus ska ersättas med en ny byggnad på upp till 60 platser. Processen ska också omfatta behov avseende lokaler för bland annat sysselsättning.
Anstalten Rödjan. Tidigare beslut om ett tillskott på 30 platser ändras till ett tillskott på upp till 84 platser.
Anstalten Skenäs. Tidigare beslut om ett tillskott på 30 platser ändras till ett tillskott på upp till 86 platser.
Anstalten Skogome. Målet är en kapacitetsökning vid anstalten med ytterligare minst 120 platser.
Anstalten Skänninge. Beslut om att öka med upp till 96 platser. Processen ska omfatta behov avseende lokaler för sysselsättning och administration.
Anstalten Storboda. Beslut om att påbörja en infrastrukturprocess avseende en kapacitetsökning om 23 platser.
Anstalten Sörbyn. Tidigare beslut om ett tillskott på 30 platser ändras till ett tillskott på upp till 56 platser.
Anstalten Österåker. Beslut om att anstalten ska växa med upp till 144 platser.
Häktet Borås. Beslut om en inriktning att en ersättning för häktet Borås ska ske genom en samlokalisering med Polismyndigheten i nya lokaler i Borås. Häktet ska ha 55 platser.
Häktet Halmstad. Utgångspunkten är uppförande av ett häkte på upp till 55 platser som samlokaliseras med anstalten Halmstad.
Häktet Gävle. Beslut om att en ersättning för häktet Gävle ska ske genom en samlokalisering med anstalten Gävle. Det ska finnas 90 häktesplatser vid anstalten, varav 50 är restriktionsplatser.
Häktet Kristianstad. Beslut om att en ersättning för häktet Kristianstad ska ske genom en samlokalisering med Polismyndigheten i nya lokaler i Kristianstad. Minst 60 platser.

Dagens beslut väntas skapa drygt 900 nya anstaltsplatser och runt 200 nya häktesplatser inom en tioårsperiod.
Utöver dessa beslut finns ytterligare en handfull orter som kan bli aktuella för expansion. Sedan tidigare är utbyggnader av anstalterna Västervik, Hall, Sagsjön och Tidaholm beslutade och nya häkten är under byggnation i Östersund och Sala.
Kriminalvården avser också bygga en ny anstalt med cirka 300 platser i Malmöregionen.

Källa: Kriminalvården

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA