Delegation ska stötta tillitsbaserad styrning

STATSFÖRVALTNING2017-12-08
Regeringen har beslutat att uppdra till Tillitsdelegationen att genomföra projekt som fokuserar på att utveckla också de statliga myndigheternas interna arbete med tillitsbaserad styrning.

Tillitsdelegationen ska enligt tilläggsuppdraget genomföra projekt som syftar till att ge stöd till de statliga myndigheter som vill utveckla verksamheten, med målet att uppnå en mer tillitsbaserad styrning vid myndigheten. Alla myndigheter välkomnas att delta i arbetet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

”Lärare ska ägna sig åt undervisning, polisen åt brottsbekämpning och handläggare på våra stora myndigheter åt kärnverksamheten. Alltför mycket tid läggs åt administration och att fylla i blanketter. Vi måste låta proffsen vara proffs och detta gäller inte minst medarbetare på våra statliga myndigheter. Därför beslutar idag regeringen om att utöka Tillitsdelegationens uppdrag till att omfatta även statliga myndigheter. Hela offentliga sektorn ska präglas av en tillitsbaserad styrning”, kommenterar civilminister Ardalan Shekarabi, S, i pressmeddelandet.

I somras presenterade Tillitsdelegationen ett delbetänkande om hur olika ersättningsmodeller styr verksamheten i hälso- och sjukvård samt socialtjänst. Delegationens ordförande Laura Hartman välkomnar det vidgade uppdraget från regeringen:

”Vi har hittat ett bra arbetssätt som kombinerar traditionellt utredningsarbete med ett aktivt utåtriktat främjande. Vårt nära samarbete med forskarsamhället under ledning av vår forskningsledare Louise Bringselius är också mycket värdefullt i det fortsatta uppdraget med myndigheter”, säger hon i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.