"Frigör högskolan från staten"

HÖGSKOLAN2007-11-27

Universitet och högskolor ska frigöras från staten. Regeringen tillsätter en utredning som ska presentera alternativ till den traditionella myndighetsformen för högskolors organisation.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver utbildningsminister Lars Leijonborg att statens detaljstyrning av den högre utbildningen bör upphöra.

”Universitetens folk måste våga stå fria och säga obekväma sanningar, beforska tabubelagda områden och ha mod att stå emot tidsandan. Moralpanik, stämningsopinioner och populism har vi tillräckligt av.”

Enligt direktiven ska utredaren föreslå alternativa verksamhetsformer till den traditionella statliga myndighetsformen. Lars Leijonborg pekar på att man i andra länder har valt lösningar som stiftelseform, självägande institutioner eller förvaltningsorgan med särskilda fullmakter och tydligt grundlagsskydd. Utredaren ska analysera sådana alternativ och föreslå ett eller flera alternativ till myndighetsformen.

Enligt Lars Leijonborg är det viktigt för högskolornas internationella konkurrenskraft att få en från staten mer självständig ställning:

”Bara en nation som ligger i täten när det gäller kunskap kommer att hävda sig väl i globaliseringens tid. Sverige ska vara en kunskapsnation i absolut världsklass. För att utveckla utbildning och forskning på högsta internationella nivå behövs starka akademiska lärosäten med stor integritet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA