Kommissionen går vidare med minimilön

ARBETSRÄTT2020-06-04
EU-kommissionen går vidare med planerna på en europeisk minimilön. Enligt kommissionen har det första samråd som genomförts gett stöd för planerna. Nu går man in i en andra fas, skriver Europaportalen.

EU-kommissionen har sedan tidigare lanserat förslaget om en europeisk minimilön för att minska ökande löneklyftor och fattigdom. Förslaget har mötts av starkt motstånd från arbetsmarknadens parter i Sverige, som menar att införandet av minimilöner hotar den svenska modellen av förhandlingar och kollektivavtal.

Kommissionen har nu genomfört ett första samråd, där paraplyorganisationer för arbetsmarknadens parter i EU-länderna fått uttrycka sina åsikter om planerna. Sammanlagt 23 fack- eller arbetsgivarorganisationer har lämnat svar i samrådet, skriver Europaportalen. Kommissionens slutsats är att det finns ett tydligt behov av en europeisk minimilön. Enligt kommissionen stärker coronakrisen den övertygelsen. 

Enligt Europaportalen understryker kommissionen att syftet inte är att fastställa en enhetlig europeisk minimilön. Minimilöner ska enligt kommissionen sättas med ”full respekt för nationella befogenheter och arbetsmarknadsparternas avtalsfrihet”.

Nu ska den andra fasen i samrådet inledas. Fram till 4 september har arbetsmarknadens parter har möjlighet att svara på hur ett förslag på en europeisk minimilön bör se ut. Enligt en talesperson för kommissionen är den öppen både för skarp lagstiftning genom ett direktiv och för mer vägledande rekommendationer på området, skriver Europaportalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.