Lag om trafikdata försenas

REGERINGEN2008-09-19

Den kontroversiella lagen om lagring av trafikdata kommer inte att presenteras före årsskiftet. Propositionen skjuts upp till i vår. Arbetet med lagrådsremissen är försenat.

Enligt regeringens lista över propositioner som ska överlämnas till riksdagen under hösten kommer inte lagförslaget om lagring av trafikdata före årsskiftet.

– Vi hinner helt enkelt inte bli klara i tid. Arbetet har blivit mer omfattande än vi hade räknat med. Vi siktar på att bli klara med lagrådsremissen under senare delen av hösten, säger Sonja Ahlgren, som är ansvarig handläggare på justitiedepartementet.

Enligt Sonja Ahlgren är det ingen enskild knäckfråga som är avgörande för förseningen. Arbetsbelastningen på enheten för brottmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete är hög och det är många stora frågor som ska avgöras i höst.

Den planerade lagen bygger på ett EG-direktiv och innebär att data om all svensk telefoni- och internetanvändning ska loggas och lagras hos internet- och mobiloperatörerna, för att kunna användas vid brottsbekämpning. Lagen är redan försenad. Den skulle enligt direktivet från 2006 ha implementerats redan i september 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA