Parlamentet godkände datalagring

EU2006-01-13
Europaparlamentet har antagit förslaget till direktiv om lagring av trafikdata med röstsiffrorna 378 mot 197. Bland de svenska ledamöterna var det bara socialdemokraterna som röstade för.

Direktivet innebär att operatörerna ska lagra data om all fast telefoni, mobiltelefoni och internettrafik. Även uppgifter om samtal som inte besvaras ska lagras.

Trafikdata ska vara tillgängliga för utredning av allvarliga brott, men inte i förebyggande syfte. Lagringen bör omfatta 6-24 månader och det blir upp till medlemsländerna att utse tillsynsmyndigheter. Dessa ska se till att bara behöriga myndigheter får tillgång till informationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.