Lagrad data måste raderas i Tyskland

DATADIREKTIVET2010-03-03
Den tyska författningsdomstolen anser att tillämpningen av EUs datalagringsdirektiv strider mot konstitutionen. Nu måste alla data som sparats omedelbart raderas.

Den tyska författningsdomstolen har prövat hur Tyskland tillämpat EUs datalagringsdirektiv. Domstolen fastslår att implementeringen strider mot den tyska författningen, skriver Europaportalen. Enligt domstolen strider datalagringen mot rätten att förbli hemlig i användandet av telekommunikationer. Däremot har domstolen inte prövat EUs direktiv som sådant.

Enligt direktivet ska alla operatörer spara alla uppgifter om människors mejlkontakter, sms och mobilsamtal i mellan sex månader och två år. Tyskland införde direktivet för två år sedan och data har sparats i sex månader. De uppgifter som har sparats ska nu ”förstöras omedelbart”, sade domstolens ordförande Hans-Jürgen Papier till tyska media.

Sverige dömdes nyligen i EUs domstol för att inte ha infört datalagringsdirektivet i svensk lag i tid. Något lagförslag kommer inte heller att presenteras före valet, har regeringen sagt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.