Datalagring ska ses över

EU2011-04-19
EU-kommissionen ska se över datalagringsdirektivet, sedan en granskning visat på stora skillnader i hur det tillämpas av EU-länderna.

Kommissionen har antagit en utvärderingsrapport om datalagringsdirektivet. Rapportens slutsats är att lagring av telekommunikationsuppgifter spelar en viktig roll för att skydda allmänheten från allvarlig brottslighet.

Men skillnaderna mellan medlemsstaternas lagstiftning skapar problem för leverantörer av telekommunikationstjänster. I en del av medlemsstaterna har domstolar ogiltigförklarat lagstiftningen. Sverige har ännu inte lagstiftat om direktivet – tidigare i vår tvingade en riksdagsminoritet fram en bordläggning i minst ett år.

Nu ska kommissionen se över bestämmelserna om lagring av uppgifter, i samråd med olika berörda aktörer i samhället. Översynen ska leda till ”en förbättrad rättslig ram”.

I ett pressmeddelande påpekar kommissionären Cecilia Malmström att det var lagrad teletrafik som låg bakom det stora tillslaget mot pedofiler i Operation Rescue, där 670 misstänkta medlemmar i ett internationellt pedofilnätverk identifierades:

”Vi behöver en mer proportionerlig och enhetlig strategi för hela EU i denna fråga. Jag har därför för avsikt att se över direktivet i syfte att klargöra vem som kan få tillgång till uppgifterna, vilka skäl som kan ligga till grund för sådan tillgång och vilka förfaranden som gäller.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.