EU-dom mot Sverige

DATALAGRING2010-02-04
EUs domstol har fällt Sverige för att inte ha införlivat direktivet om datalagring i svensk lag, rapporterar TT.

En av initiativtagarna till datalagringsdirektivet var dåvarande justitieministern Thomas Bodström, S. Enligt EU-direktivet ska alla trafikuppgifter om telefonsamtal, fax, sms och e-post lagras minst ett halvt år.

En statlig utredning föreslog i november 2007 att en lag om datalagring skulle träda i kraft 1 januari 2009. Men regeringen har ännu inte lagt något lagförslag vilket har lett till en fällande dom i EUs domstol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.